Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Het Traumacentrum van GGZ Drenthe biedt traumahulpverlening aan mannen en vrouwen die in hun jeugd en/of als volwassene schokkende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Iemand is bijvoorbeeld emotioneel, lichamelijk en/of seksueel mishandeld of langdurig verwaarloosd. Anderen hebben oorlogssituaties meegemaakt of werk waarin ze regelmatig heftige dingen meemaken. De gebeurtenissen zijn zo schokkend geweest dat iemand hier blijvend last van heeft. Wij werken bovenregionaal, dat wil zeggen dat onze zorg voor iedereen toegankelijk is.

Doelgroep

Het Traumacentrum behandelt mensen die psychische klachten hebben door de trauma’s die zij hebben  opgelopen in verschillende fasen in hun leven. We bieden individuele- en groepsbehandelingen aan mannen, vrouwen, veteranen en geüniformeerden, dat wil zeggen (oud) politie-, ambulance- en brandweerpersoneel.

Behandeling

Het Traumacentrum is onderdeel van GGZ Drenthe. Indien gewenst kan gebruik gemaakt worden van specialistische kennis en behandeling van bijvoorbeeld gezinspsychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie. Ook wordt er geregeld nauw samengewerkt met FACT- en IHT- teams in de eigen regio’s.

Veteranen en geüniformeerden

Het Traumacentrum van GGZ Drenthe biedt in samenwerking met het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) en het Nederlands Veteraneninstituut hulp aan patiënten en hun gezinnen. Daarnaast kent het Traumacentrum een samenwerkingsverband met ARQ Centrum '45 en de Politie. Op klinisch niveau hebben we samenwerking met de Veteranen Intensieve Behandelunit van het Sinai centrum en met instelling voor geestelijke gezondheidszorg Reinier van Arkel.

CPTSS/DIS

Er wordt samengewerkt met het Centrum voor Seksueel Geweld. Op beleidsinhoudelijk niveau wordt met verschillende organisaties samengewerkt om de landelijke richtlijnen over trauma samen te stellen.

Consultatie en advies

Een consult bestaat uit één gesprek, telefonisch of live, dit kan met een verwijzer zijn of met cliënt. In dit gesprek denken wij mee over de consultvraag die gesteld is door verwijzer en cliënt. Een consultvraag kan bijvoorbeeld leiden tot een advies over hoe een vastgelopen behandeling op het gebied van (C)PTSS of DIS weer werkbaar gemaakt kan worden. Wanneer u gebruik wilt maken van de mogelijkheid voor consultatie kan contact opgenomen worden met de zorgadministratie van het Traumacentrum of (0593) 53 58 00.

Diagnostiek en second opinions

Eendaagse diagnostiek (PDC)
Het Traumacentrum biedt eendaagse psychodiagnostiek voor first responders (PDC) op verzoek van de huisarts, bedrijfsarts of eenheidspsycholoog gericht op psychotrauma- en stressorgerelateerde problematiek na het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen. Naast het goed in kaart brengen van de klachten, wordt er een behandeladvies geformuleerd. Tevens wordt in deze constructie ook consultatie en second-opinions geboden voor de geüniformeerde doelgroep.  

Diagnostiek en second-opinions naar Complexe PTSS en Dissociatieve stoornissen  
Diagnostiek bestaat meestal uit twee of drie onderzoeksgesprekken. Je kunt specifiek verwezen worden voor alleen een diagnostisch onderzoek. Diagnostisch onderzoek wordt altijd afgerond met een verslag en een terugkoppelingsgesprek. In het verslag worden de uitkomsten samengevat en wordt er wanneer gewenst advies gegeven over mogelijke behandelrichtingen. Na diagnostiek ga je terug naar de verwijzer die samen met jou eventuele vervolgstappen uit kan zetten. Ook voeren wij, op indicatie, deze onderzoeken uit in de intakefase wanneer je bent aangemeld voor een behandeltraject maar er nog onduidelijkheid is over de klachten en beste vorm van behandeling.

Verwijzen voor diagnostiek
Diagnostiekverwijzingen verlopen op dezelfde manier als reguliere verwijzingen; via een verwijsbrief naar het Aanmeldcentrum van GGZ Drenthe of via een interne consultatie wanneer iemand al in zorg is bij GGZ Drenthe. 

Er zijn werkafspraken met verschillende bedrijfsartsen van geüniformeerde beroepen aangaande de aanmelding voor de Eendaagse psychodiagnostiek voor first responders (PDC). Deze zijn bij jouw bedrijfsarts bekend.

Ik merk dat ik in de loop van de tijd sterker ben geworden en kan ook dingen makkelijker naast me neerleggen.

Merel haar verhaal

Door therapie begrijp ik hoe trauma’s van vroeger van invloed zijn op mijn gedrag. 

Yeliz haar verhaal

De mannen met wie ik het programma volg, hebben allemaal hetzelfde soort problemen. Daardoor is er veel herkenning bij elkaar.

Geert zijn verhaal

Overleven maakt weer plaats voor leven

Erwin zijn verhaal

Patiëntinformatie A-Z

Informatie voor verwijzers:

Samenwerking

Het Traumacentrum van GGZ Drenthe biedt in samenwerking met het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV) en het Nederlands Veteraneninstituut hulp aan patiënten en hun gezinnen. Daarnaast kent het Traumacentrum een samenwerkingsverband met ARQ Centrum '45 en de Politie. Op klinisch niveau hebben we samenwerking met de Veteranen Intensieve Behandelunit van het Sinai centrum en met instelling voor geestelijke gezondheidszorg Reinier van Arkel.

Ook wordt er samengewerkt met het Centrum voor Seksueel Geweld. Op beleidsinhoudelijk niveau wordt met verschillende organisaties samengewerkt om de landelijke richtlijnen over trauma samen te stellen.

Een vraag stellen aan het Traumacentrum

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.