Spring naar navigatie Spring naar inhoud

Dit is het

Het Traumacentrum van GGZ Drenthe biedt specialistische behandeling aan veteranen en geüniformeerden, die tijdens hun dienst zijn blootgesteld aan traumatische ervaringen. Wij richten ons op het aanpakken van psychotraumatische stoornissen en co-morbide aandoeningen die bij deze doelgroep vaak gepaard gaan met diepgaande existentiële vraagstukken zoals identiteitscrises, het vormen van hechte relaties en een verlangen naar veiligheid. 

Ondanks hun ogenschijnlijke vastberadenheid ondervinden onze patiënten vaak moeilijkheden met het uiten en omarmen van emoties, gedreven door hun behoefte aan structuur in een flexibele samenleving.

Onze expertisegebieden

Onze focus ligt primair op:

  • Veteranen: die in hun diensttijd blootgesteld zijn aan levensbedreigende situaties en moeite hebben zich aan te passen aan het burgerleven.
  • Geüniformeerden: politie, brandweer en ambulancepersoneel die dagelijks te maken krijgen met schokkende gebeurtenissen die zowel traumatisch kunnen zijn voor de betrokkene als voor anderen.

Deze professionals zijn vaak terughoudend om hulp te zoeken, meestal pas wanneer de psychische klachten al een aanzienlijke impact hebben. Ons Traumacentrum biedt gespecialiseerde hulp om op een nieuwe manier met deze problemen om te gaan.

Behandelmethoden en ondersteuning

Wij bieden een scala aan behandelopties, waaronder:

  • Individuele therapie: elke patiënt werkt samen met een hulpverlener aan een persoonlijk behandelplan dat kan bestaan uit traumaverwerking, cognitieve gedragstherapie, psychotherapie, systeem/relatietherapie en vaktherapieën. 
  • Groepsbehandelingen: we hebben een divers groepsaanbod die op indicatie ingezet kan worden. Deze sessies bieden een veilige omgeving waarin onder andere erkenning en herkenning een rol spelen en de focus licht op het opdoen van nieuwe ervaringen en inzichten.
  • Deeltijdbehandeling: voor degenen die intensievere zorg nodig hebben, bieden we behandelingen die een combinatie van groeps- en individuele sessies omvatten.

Aandacht voor naastbetrokkenen

Wij zijn ons zeer bewust van de impact van trauma op familieleden en andere naasten. Psychische problemen kunnen ook hen treffen, vaak resulterend in relatie- en opvoedingsproblemen. Om deze reden betrekken wij naastbetrokkenen actief bij het behandelproces. Regelmatig organiseren wij informatieve bijeenkomsten voor partners en familie om hen te onderwijzen over PTSS en de behandelingsmogelijkheden. Bovendien bieden we gezinsgesprekken en systeemtherapie aan om relatieproblemen of gezinsdynamische uitdagingen aan te pakken.

Innovatie en onderzoek

Wij zijn trots op onze vooruitstrevende behandelmethoden en de mogelijkheden voor patiënten om deel te nemen aan ons onderzoek. Innovatie staat centraal in alles wat we doen. We streven ernaar de zorg voortdurend te verbeteren en af te stemmen op de nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Bij ons Traumacentrum krijgt u de zorg die u verdient met de respect en erkenning voor uw diensten en offers. Hier bent u niet alleen. Wij staan klaar om u en uw dierbaren te ondersteunen op weg naar herstel. 

Vul hier een tekst in

Uitgevoerd door

Traumacentrum

De beschrijving van traumahulp voor geüniformeerden geeft een algemeen beeld van de behandeling. Vraag uw behandelaar voor meer informatie.

Samenwerkingspartners
GGZ Drenthe werkt samen met Nederlands Veteraneninstituut en is ketenpartner van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen (LZV).

Een vraag stellen aan het Traumacentrum

Lees ook onze veelgestelde vragen of stel hier direct uw vraag:

* = Verplicht veld

Het beantwoorden van uw bericht kan enkele dagen duren. Vragen over uw persoonlijke psychische situatie behandelen wij niet per e-mail. Voor vragen kunt u tijdens kantooruren ook telefonisch contact opnemen via 0592 – 74 14 14. 

Met het invullen van het contactformulier geeft u toestemming uw persoonsgegevens te gebruiken voor het reageren op uw bericht. Uw gegevens worden alleen voor dat doel gebruikt en niet langer bewaard dan nodig is.